ENRICO ROMANO

Dottorando

ciclo: XXXVII
email: e.romano@uniroma1.it
telefono: 23412
edificio: Chimica Farmaceutica CU019
stanza: Lab. 55




supervisore: Prof Luisa Mannina

Enrico Romano ha conseguito la laurea magistrale con lode in Chimica e Tecnologia Farmaceutiche nell'aprile 2021 presso l'Università di Camerino con una tesi in Chimica in Chimica degli Alimenti dal titolo "Organic and conventional chicken meat: a quality and shelf-life comparative study" sotto la supervisione del prof. Gianni Sagratini e in collaborazione con l'azienda Fileni. La sua ricerca è incentrata sullo sviluppo del biopackaging e sulla formulazione di integratori per il benessere e la salute dell'uomo.

Produzione scientifica

11573/1710735 - 2024 - NMR metabolomics of Arctium lappa L., Taraxacum officinale and Melissa officinalis: a comparison of spontaneous and organic ecotypes
Ambroselli, Donatella; Masciulli, Fabrizio; Romano, Enrico; Guerrini, Ruggero; Ingallina, Cinzia; Spano, Mattia; Mannina, Luisa - 01a Articolo in rivista
rivista: FOODS (Basel: MDPI) pp. - - issn: 2304-8158 - wos: WOS:001246933900001 (0) - scopus: 2-s2.0-85195876791 (0)

11573/1720590 - 2024 - Hydrolysates from cauliflower and artichoke industrial wastes as biostimulants on seed germination and seedling growth. A chemical and biological characterization
Salvo, Andrea; Masciulli, Fabrizio; Ambroselli, Donatella; Romano, Enrico; Ingallina, Cinzia; Spano, Mattia; Di Matteo, Giacomo; Giusti, Anna Maria; Di Sotto, Antonella; Percaccio, Ester; Di Giacomo, Silvia; Vinci, Giuliana; Prencipe, Sabrina Antonia; Acciaro, Erica; Sobolev, Anatoly P.; Costantini, Lara; Merendino, Nicolò; Giulianelli, Roberto; Campiglia, Enio; Mannina, Luisa - 01a Articolo in rivista
rivista: JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE (New York, NY : Published for SCI by John Wiley & Sons) pp. 1-11 - issn: 1097-0010 - wos: WOS:001292883500001 (0) - scopus: 2-s2.0-85201409440 (0)

11573/1667979 - 2023 - New advances in metabolic syndrome, from prevention to treatment. The role of diet and food
Ambroselli, Donatella; Masciulli, Fabrizio; Romano, Enrico; Catanzaro, Giuseppina; Besharat, Zein Mersini; Massari, Maria Chiara; Ferretti, Elisabetta; Migliaccio, Silvia; Izzo, Luana; Ritieni, Alberto; Grosso, Michela; Formichi, Caterina; Dotta, Francesco; Frigerio, Francesco; Barbiera, Eleonora; Giusti, Anna Maria; Ingallina, Cinzia; Mannina, Luisa - 01g Articolo di rassegna (Review)
rivista: NUTRIENTS (Basel, Switzerland: Molecular Diversity Preservation International (MDPI)) pp. 1-39 - issn: 2072-6643 - wos: WOS:000930816000001 (53) - scopus: 2-s2.0-85147651148 (57)

© Università degli Studi di Roma "La Sapienza" - Piazzale Aldo Moro 5, 00185 Roma